Informații

Diferența dintre pirogravură si gravură laser

Pirografia, sau pirogravură, este o formă de artă tradițională pentru culturile din întreaga lume. Această implică utilizarea instrumentelor metalice încălzite pentru a arde desene pe suprafețele din lemn. Cuvântul este derivat din greacă, pyro – foc și graph – desen. Efectul este produs prin arderea materialului folosit, lemn, plută, piele etc., la diferite adâncimi, de la maro la negru, pentru a realiza portrete sau opere personalizate, într-o manieră unică.

Termenul de pirogrvura a intrat în uz la începutul anilor 1900. Indiferent de numele său, pirografia sau pirogravura a apărut în tradițiile artistice ale culturilor globale de mii de ani și continuă să fie practicată și astăzi.

Pirogravura v.s. Gravura cu laser

Un cadou pirogravat ca lucrare de artă are nevoie de contrast, de linii fine, de nuanță pentru a capta și menține atenția. Pentru tablorile pirogravate lumina, contrastul, liniile curate și valorile tonale obținute sunt detalii subtile care conferă aspectul personalizat al operei.

Pirogravura și gravura cu laser sunt ambele metode de ardere sau tăiere a liniilor pe o suprafață dură, cum ar fi spre exemplu – lemnul. Prin urmare, cele două metode sunt intersectate și au o relație de intersecție, dar există și multe diferențe.

  1. Principiul de lucru

Diferența principală dintre ele este aceea că pirogravura este un proces fizic, iar gravura cu laser este un proces chimic. În pirogravură, un gravor folosește unelte ascuțite pentru a arde linii directe pe o suprafață, în timp ce gravura cu laser arde linii pe o suprafață cu acid.

Pentru a crea o piesă de artă folosind pirogravura sau tablouri pirogravate este necesar un instrument cu vârf încălzit și o suprafață adecvată care servește drept pânză pentru imagini. Vârful instrumentului este aplicat pe suprafață, lăsând în urmă o adâncitură ușor pârjolită/arsă. Mai multe urme lăsate de vârf, aplicate împreună creează imaginea sau designul dorit de artist pe respectivă suprafață.

Gravura cu laser desenează folosind puncte întrucât laserul nu poate face nuanțe cu redarea deplină într-o gamă largă de culoare. Pentru obținerea nuanțelor, laserul poate folosi până la 15 puncte pe 1 milimetru pătrat pentru a obține culoarea neagră și două puncte pentru culoari șterse, ușoare. În final, imaginea gravată cu laser arată că o imagine dintr-un ziar.

Aparat pentru gravură laser
Aparat pirogravură manuală

2. Instrumente și elemente utilizate

Materialele folosite pentru a obține produsele pirogravate pot fi secțiuni de lemn care sunt șlefuite și relativ plate sau obiecte precum lemnul. În mod similar, imaginile pot fi aplicate și pe secțiuni de piele tăbăcită.

Pentru un cadou personalizat, obținut prin pirogravură, este nevoie de foarte multă îndemânare și răbdare, deoarece metoda era uneori dificilă însă astăzi, odată cu utilizarea instrumentelor moderne încălzite electric, este mult mai ușor de controlat, produsul final fiind un model lizibil cu elemente fine distinctive vizual.

Gravură cu laser pe lemn elimina muncă manuală, crește drastic eficientă și permite automatizarea procesului tehnologic.

3. Precizia de procesare

Viteza de rulare a mașinii de gravat cu laser este rapidă sau lentă. Conform cerințelor de fabricare a materialelor, reglarea vitezei de rulare a mașinii va avea un anumit impact asupra fabricării materialelor în general, cum ar fi bavuri, fabricarea imprecisă și așa mai departe.

Diametrul fasciculului laser este de numai 0,01 mm. Raza laser poate fi sculptată și tăiată lin și strălucitor în părțile înguste și delicate.

În pirogravură se pot obține o gamă largă de tonuri și nuanțe. Tipul de vârf folosit, al temperaturii sau modului în care fierul este aplicat pe material creează efecte diferite. După ce designul este ars, obiectele din lemn sunt adesea colorate. Lemnurile de esență tare deschise la culoare , cum ar fi sicomorul , tiloul , fagul și mesteacănul sunt cele mai frecvent utilizate, deoarece granulația lor fină nu este invadabilă. Cu toate acestea, sunt folosite și alte lemne, precum arțar, pin sau stejar . Pirogravura se aplică și articolelor din piele, folosind aceeași tehnică a fierului la cald. 

4. Eficiența în prelucrare

Obiectele obținute prin gravură cu laser nu oferă detalii spectaculoase fiind doar un produs industrial obținut ușor într-un timp relativ scurt pentru a oferi rentabilitate investiției în aplicațiile software utilizate în realizarea gravurii, echipament și materiale. Gravura cu laser se bazează de obicei pe producţia de un design specific. Tipul de design dictează adesea utilizarea. Gravura cu laser poate include și producţia industrială sau comercială de produse gravate, ce pot fi imagini sau imagini personalizate la aproape orice calitate. Deşi pirogravura este adesea mai costisitoare decât gravura, aceasta folosește o gama largă de materiale pentru operele artistice.

În pirogravură, nu există un stil stabilit, este deschis interpretării personale. În timp ce unii artiști țin de o abordare tradițională, alții își exprimă viziunea artistică și limitele cu propriile lor stiluri unice, încorporând vopsele, uleiuri pentru lemn și pete.

Pirogravura desenează puncte și nu poate crea semitonuri în tablourile pirogravate. Cu alte cuvinte, pirogravorul  știe că umbrele arse folosite în tabloul pirogravat creează efectul de volum și îl fac „viu”. În multe feluri, creierul uman recunoaște persoana sau imaginea personalizată din cauza umbrelor de pe suprafața tabloului.Pentru a obține diferite nuanțe, arderea lemnului de efectuează în grade diferite – un proces care necesită foarte mult timp, dar care dă rezultate atât de uimitoare încât merită cu adevărat timpul și efortul. Timpul petrecut în realizarea unui cadou personalizat depinde de mărimea acestuia și de model. Fundalul poate solicita mai mult timp de lucru.

De la începuturile sale străvechi, pirografia a fost o formă de artă globală care a evoluat pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor vremii moderne. Pe aproape fiecare continent, artiștii în pirogravură au folosit arderea lemnului pentru a adăuga frumusețe și complexitate articolelor sau tablourilor pirogravate de tip personalizat. Pirogravura are și continuă să aibă o semnificație în artele culturilor oamenilor din întreaga lume.

Pirogravură Mona Lisa

Prin urmare, pirogravura ajută la realizarea unui frumos tablou pirogravat „profund”, a unor gravuri unice și a cadourilor personalizate  comparativ cu gravură cu laser care nu oferă detalii spectaculoase. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *